Categories
Novosti

5. jun se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan zaštite životne sredine. Ove godine obilježava se 50. godišnjica Svjetskog dana zaštite okoliša, koji će se fokusirati na rješenja za zagađenje plastikom.

Godišnje se proizvede više od 400 miliona tona plastike, od čega je polovina dizajnirana da se koristi samo jednom. Od toga se tek manje od 10 posto reciklira. Procjenjuje se da 19-23 miliona tona završi u jezerima, rijekama i morima. Danas plastika začepljuje naše deponije, curi u okean i sagorijeva se u otrovni dim, što je čini jednom od najvećih prijetnji planeti.

Nažalost, tone plastike koje plutaju rijekama u Bosni i Hercegovini ugrožavaju lokalni ekosistem, infrastrukturu za zaštitu od poplava i zdravlje ljudi.

EU je usvojila evropsku Strategiju za plastiku u januaru 2018. Ona ima za cilj zaštitu okoliša i smanjenje morskog otpada, emisije stakleničkih plinova i naše zavisnosti od uvezenih fosilnih goriva. Strategija za plastiku također ima za cilj transformaciju načina na koji se plastični proizvodi dizajniraju, proizvode, koriste i recikliraju u EU.

Planovi upravljanja rječnim slivovima u BiH